În contradicție cu ce vezi promovat de tot felul de „amazonieni” sau dropshipperi de pe youtube-ul mioritic, dropshippingul nu este o metodă de îmbogățire rapidă. Acest model de business a fost promovat în ultimii ani, de așa ziși guru, ca metodă super ușoară de a face bani cu minimum de investiție. Și normal că a prins, pentru că cine nu vrea să facă bani rapid și ușor, nu?
Este dropshippingul un scam?
Normal că nu. Dropshippingul funcționează foarte bine și se pot face bani frumoși de pe urma acestui model de business. Uneori este considerat scam de oamenii care au fost țepuiți cu tot felul de cursuri pe care au plătit sume considerabile de bani în schimbul unei promisiuni de îmbogățire rapidă. Cursuri de mii de lei pentru așa zise secrete sau informații care, de altfel, se pot găsi la liber pe tot internetul cu câteva căutări pe Google dacă ai măcar un neuron funcțional în bibliotecă.
Totuși, există niște argumente pro si contra acestui gen de business:
Pro:
- Poți începe cu un minimum de capital (măcar 100 de dolari, contrar a ce spun unii că poți începe cu 0) – nu uita că si timpul înseamnă bani. Faptul că îți dedici câteva zile sau săptămâni din timpul tău pentru a te concentra pe aces business nu înseamnă că e gratis;
- Nu trebuie să ai inventar;
- Poți testa ușor cu o multitudine de produse până ajungi la cel câștigător;
- Poți avea un program foarte flexibil și dacă îți faci cărțile cum trebuie poți lucra doar câteva ore pe zi și cel mai important lucru este că poți lucra din orice locație vrei.
Cons:
- Cea mai mare problemă este că nu ai aproape niciun control asupra produselor trimise sau felul în care sunt trimise (de la ambalaj până la curierul folosit). Toată lumea vorbește despre branding și cum ar trebui să vorbești cu supplier-ul să-ți facă ție ambalaje branduite și tot felul de bullshit-uri dinastea, dar în realitate este mult mai complicat pentru că puțini supplieri au resursele necesare să facă toate chestiile astea. Majoritatea mai mult de produsul în plic nu vor face. Dacă vrei chestii personalizate va trebui sa investești destul și să cauți un supplier dispus să facă toate astea;
- Concurența este foarte mare și ca să ieși în față trebuie sa găsești un produs viral și să fii printre primii care-l comercializează. Chestia asta durează și trebuie făcut un research amănunțit și foarte multe test;
- Returnarea si rambursarea: în general dacă produsele ajung deteriorate sau omul vrea să le returneze va trebui să-i rambursezi banii. Eu recomand să vinzi un produs din care să iasă îndeajuns profit pentru o eventuală rambursare totală ca să nu ieși în minus.
Dropshippingul este o afacere profitabilă dacă știi ce faci și o faci cu cap. Lasă platformele si concentrează-ți eforturile pentru a descoperi si analiza mai amănunțit publicul căruia vrei să-i vinzi și cum să aduci plus valoare față de ce există deja.
Poți face dropshipping fără firmă?
Am văzut tot mai des întrebarea asta în ultima vreme. Normal că se poate, doar că se numește bișniță și te vei afla în ilegalitate. Dacă vrei să o faci ca la carte îți trebuie o entitate juridică cum ar fi un SRL sau un PFA.
Totuși, nu te oprește nimeni să testezi piața mai întâi și să vezi dacă lucrurile merg și dacă îți place ceea ce faci. Îți poți crea foarte simplu un magazin pentru dropshipping și să nu încasezi comenzile la checkout ci doar să afișezi un mesaj cu out of stock sau ceva. Acest lucru te va ajuta să-ți validezi produsul.
Și chiar dacă faci câteva vânzări, metodele de plată vor fi limitate (cum ar fi PayPal) și orcium îți va trebui o entitate juridică pentru a lucra cu un procesator de plăți.
Deci, în concluzie, merge sau nu?
Da, dropshippingul funcționează și cred ca va funcționa mult timp de acum încolo. Business-ul de „intermediar” a existat dintotdeauna, cu mult înainte să se numească dropshipping.
Poți construi un business online de succes prin dropshipping, dar nu fără destui bani de investit, fără un plan coerent și fără informația corectă.
Dripshippingul sau Amazon FBA sunt modele de business (sau mai bine spus modele de fulfillment) nu scheme de îmbogățire rapidă. Nu au cum să moară și nu vor muri niciodată.
Dacă vrei sa scriu mai amblu despre cum să aborderzi un astfel de business și ce pași trebuie urmați ca să pleci din start din „pole position” scrie-mi în comentarii.